روان کننده یک افزودنی شیمیایی بتن است که به عنوان کاهنده آب و بالا بردن عدد اسلامپ بتن به کار برده می شود. بدیهی است که با بالا رفتن عدد اسلامپ بدون آنکه بتن خواص خود را از دست بدهد بتن روان تر شده و باعث می شود که به راحتی خلل و فرج محل ریخته شده را پر کند. در این مقاله سعی داریم بفهمیم روان کننده بتن چیست و با انواع و کاربرد های مختلف آن آشنا شویم با ما همراه شوید.
✔ محاسن روان کننده بتن
از محاسن روان کننده بتن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش عدد اسلامپ و روانی بتن
- کاهنده آب
- کاهش عیار سیمان
- افزایش مقاومت فشاری
- قابلیت استفاده در بتن های با سنگدانه های نامناسب
- قابلیت استفاده در قالب های نازک و پر میلگرد
- قابلیت پمپاژ بتن
✔ مزایا و معایب روان کننده بتن
مضرات روان کننده بتن؛ با افزایش بیش از حد توصیه شده روان کننده ها به مخلوط بتن معمولا آب انداختن بیشتر، جداشدگی و کندگیری بیشتری را شاهد خواهیم بود. آب انداختن بیشتر باعث واپاشیدگی بتن می شود. مقادیر بیشتر استفاده از این افزودنی ها معمولا موجب کندگیری بتن می گردد. تعیین مقدار مطلوب استفاده از این افزودنی ها باید بر اساس مقادیر پیشنهادی توسط تولید کننده روان کننده بتن و با ساخت طرح اختلاط های آزمایشی با به کارگیری مصالح مورد استفاده در پروژه مورد نظر صورت پذیرد. استفاده از برخی از این افزودنی ها موجب ایجاد حباب هوا در بتن شده و این مسئله باید همواره در استفاده از این افزودنی های شیمیایی مورد توجه قرار بگیرد ترکیبات سازنده این افزودنی های بتن عمدتا ترکیبات آلی بوده که می توانند باعث ایجاد تاخیر در زمان گیرش بتن شوند. برای جبران چنین مشکلی در برخی از این افزودنی ها از مقادیر کمی ترکیبات تسریع کننده استفاده می شود.
✔ انواع روان کننده بتن
- فوق روان کننده کربوکسیلاتی
- فوق روان کننده نفتالینی
- فوق روان کننده لیگنو سولفات
1.فوق روان کننده کربوکسیلاتی
فوق روان کننده کربوکسیلات با فوق روان کننده های متداول دیگر در عمل متفاوت است. پایه فوق روان کننده کربوکسیلیک، اتر است و نیز دارای زنجیره های جانبی مولکولی هستند و میزان مصرف آن 2/1-5/. درصد وزن سیمان مصرفی می باشد و عدد اسلامپ را تا 12 افزایش می دهند.
2. فوق روان کننده نفتالینی
فوق روان کننده بر پایه نفتالین به عنوان یک ماده ی کاهنده ی آب و دیرگیر شدن بتن است. این فوق روان کننده به منظور استفاده در مناطق معتدل و گرم مناسب است و میزان مصرف آن 1-8/. درصد وزن سیمان مصرفی می باشد و عدد اسلامپ را تا 18 افزایش می دهند.
3. فوق روان کننده لیگنو سولفات بتن
فوق روان کننده لیگنو سولفات یک افزودنی مایع است که بر روی ذرات سیمان تاثیر می گذارد. این فوق روان کننده به صورت عامل روان کنندگی قوی بر روی ذرات سیمان می باشد و تاثیر کندگیری کنترل شده ای دارد و میزان مصرف آن 8/.-3/. درصد وزن سیمان مصرفی می باشد و عدد اسلامپ را تا 21 افزایش می دهند.