آهک هیدراته چیست؟کاربرد آهک هیدراتهآهک هیدراته چیست؟

، ترکیبی است که با فرمول شیمیایی Ca(OH)2 نمایش داده می شود و کلسیم هیدروکسید نامی است که برای این فرمول شیمیایی به کار می رود. حالت ظاهری این ماده پودری بوده و رنگ آن به سفید می گراید. این ماده در آب و الکل حالت نامحلول دارد و در برابر رطوبت ناپایدار می باشد.

هم چنین این ماده تمایل شدیدی به واکنش با فلزات داشته و همین مساله باعث می شود که استفاده از آن در ساختمان سازی سبب خورده شدن فلزات و از بین رفتن آنها شود. در ادامه بررسی این پرسش که آهک هیدراته چیست ؟ باید گفت که این ماده دارای PH قلیایی است و این شاخص برای آهک هیدراته در حدود 12.4 می باشد که نشان گر قلیایی بودن شدید این ماده است.

همین خاصیت سبب شده تا آهک خاصیت خورندگی داشته باشد و تماس آن با فلزات، بافت و … موجب وارد شدن آسیب به آنها شود. آهک هیدراته فاقد بو است و نام های دیگری که برای آن استفاده می شود، آهک شکفته، آهک مرده و آهک آب خورده می باشد.

کاربرد آهک هیدراته در بخش صنعت، پزشکی و صنایع غذایی است و به همین علت سالانه مقادیر زیادی از این ماده تولید و در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد.

از همین خاصیت آهک مرده در تهیه فیلتر های تصفیه آب بهره گرفته می شود و به این شیوه به تصفیه آب و هم چنین فاضلاب می پردازند. دیگر کاربرد آهک هیدراته در تصفیه آب و فاضلاب را باید واکنش دادن آن با گاز کلر به منظور تهیه کلر جامد عنوان کرد. از کلر جامد برای تصفیه آب و فاضلاب و گند زدایی آن بهره های فراوانی گرفته می شود.

در بخش صنعت تصفیه آب و فاضلاب باید به تاثیر خاصیت قلیایی این ماده در افزایش اسیدیته آب اشاره کرد. زمانی که PH آب و یا فاضلاب پایین است و خاصیت اسیدی زیادی دارد، می توان از این ماده به منظور تنظیم اسیدیته و قلیایی کردن آن بهره جست. باید در نظر داشت که آهک هیدراته می توان یون های مضری چون آلومینیوم، منیزیم و کروم را به خوبی خنثی سازی و حذف کند.

تصفیه آب و فاضلاب

یکی از موارد مصرف این ماده را می توان در تصفیه آب و فاضلاب دانست. علت استفاده از آهک هیدراته در این بخش را باید خاصیت منعقد کننده این ماده دانست. آهک هیدراته می تواند ذراتی که در آب و فاضلاب معلق هستند را منعقد کرده و سبب ایجاد رسوب شود که به راحتی قابل زدودن می باشد.

صنعت ساختمان

همان طور که می دانیم، آهک یکی از موادی است که در صنعت ساختمان مورد بهره برداری قرار می گیرد. اگر چه بیش از آهک هیدراته، از آهک زنده برای این منظور بهره می گیرند، اما استفاده از این ماده هم در ساختمان سازی مرسوم است و فواید خود را دارد.

از جمله باید به کاهش ترک هایی که در ملات و سیمان ایجاد می شود، اشاره کرد. آهک هیدراته به مرور زمان با کربن دی اکسید موجود در هوا را به خود جذب می کند و این مساله سبب می شود تا استحکام آن افزایش محسوسی داشته باشد.

آهک هیدراته در ذوب آهن

یکی دیگر از موارد استفاده صنعتی این ماده را باید کاربرد آهک هیدراته در ذوب آهن دانست. در این صنعت برای رسیدن به آهن خالص باید ناخالصی هایی چون فسفر و منگنز از آهن جدا شوند. آهک هیدراته می تواند این ترکیبات را به خود جذب کرده و آن را به صورت توده ای بر روی آهن قرار دهد که به سادگی قابل جداسازی می باشد.

هم چنین در کنار این کاربرد آهک هیدراته در ذوب آهن، می توان به اثر خنثی کنندگی اسیدها بر روی فلزات و آهن های قراضه اشاره کرد که آن در این صنعت پر کاربرد کرده است.

ساخت آسفالت

از آهک هیدراته در ساخت آسفالت های جاده ها هم استفاده می شود. علت را باید مقاومت این ماده در برابر سرمای شدید، یخ زدگی، رطوبت و … عنوان کرد. در کنار کاربرد آهک هیدراته در ساخت آسفالت می توان به استفاده از آن در تهیه زیر ساخت های جاده ای اشاره کرد.

آهک هیدراته می تواند از رشد گیاهان در مسیر جاده ها جلوگیری به عمل آورد و به همین دلیل در زیر ساخت جاده ای از آن بهره گرفته می شود. آهک هیدراته می تواند به خوبی مقاومت آسفالت را افزایش داده و در طولانی مدت باعث کاهش آسیب و صدمات وارده به آن در اثر تغییرات زیست محیطی و دمایی و هم چنین شیمیایی شود.

صنعت کاغذ

صنعت کاغذ یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان آهک هیدراته در جهان می باشد. این ماده به عنوان یکی از ترکیبات اولیه مورد نیاز در صنعت تولید کاغذ مورد استفاده قرار می گیرد.

در صنعت کاغذ از ترکیبی به نام سدیم هیدروکسید یا سود سوز آور به منظور تولید استفاده می شود، اما ضروری است تا پس از تولید شدن این ماده، به نحوی نسبت به خارج کردن آن از چرخه تولید کاغذ اقدام نمود. برای این منظور از آهک هیدراته بهره گرفته می شود.

آهک هیدراته در کشاورزی

باید در بخش کاربردهای این ماده، به موارد استفاده آهک هیدراته در کشاورزی هم اشاره کرد. این ماده دارای خاصیت قلیایی است و علت استفاده از آن در کشاورزی هم همین می باشد.

استفاده از کود های شیمیایی برای گیاهان به مرور زمان سبب می شود تا خاک به حالت اسیدی درآید و در چنین شرایطی می توان ادعا کرد که رشد گیاهان با خطر کند شدن مواجه می شود. برای حل این مشکل از آهک هیدراته در کشاورزی استفاده می شود که می تواند ضمن افزایش اسیدیته خاک، به بهبود رشد گیاهان و به ویژه زمین های دارای چمن کمک شایانی کند.

آهک هیدراته در دام پروری

از دیگر موارد استفاده آهک هیدراته در دام پروری می باشد. محیط هایی که دام و طیور در آن قرار می گیرند، به مرور زمان محل تجمع انواع باکتری، ویروس و عوامل بیماری زایی می شود که می تواند برای سلامت این جان داران مضر باشد. برای این منظور ضروری است تا با استفاده از شیوه هایی نسبت به گند زادیی و از بین بردن عوامل بیماری زا اقدام نمود.

آهک هیدراته در پزشکی

شاید جالب باشد بدانید که آهک هیدراته در پزشکی و دندان پزشکی به کار می آید. این ماده همان ترکیبی است که در مطب های دندان پزشکی برای پر کردن ریشه دندان ها از آن بهره گرفته می شود. هم چنین در تهیه برخی داروها از ترکیباتی از این ماده استفاده می کنند.

تهیه و تنظیم: پرفسور حشمدار فوق دکترای سازه گرایش سازه های غیرخطی دینامیکی
سامانه جامع تحلیل و آنالیز سازه های پیشرفته (نظام مهندسی کل کشور)

Check Also

نصب ستونهای چوبی

پس از اتمام کلاف زیرکار و مشخص نمودن محل دقیق ستونها، الوارهای ستون بوسیله اتصالات …